Coaching puber
Vanaf het moment dat je naar de middelbare school gaat, soms zelfs al daarvoor, merk je dat je aan het veranderen bent. Het lijkt wel, alsof niets meer hetzelfde is; je lichaam, je hersenen, je ouders, je vrienden. Dit alles gebeurt, terwijl er om je heen ook van alles aan het veranderen is en er van alles van jou verwacht wordt. Wennen aan een nieuwe school met nieuwe manieren en regels, nieuwe vrienden maken, je staande houden in de groep, veel huiswerk, goede cijfers halen, sporten, enz. Soms is dit allemaal teveel en weet je even niet meer hoe je hier mee om kunt gaan. In deze fase kun je je erg rot voelen – boos, verdrietig, onzeker, eenzaam, down. Het lijkt dan, alsof niemand je meer begrijpt…
Tijdens de therapie onderzoek ik samen met jou waar deze gevoelens vandaan komen en proberen we te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Er is niet 1 manier van werken, want iedereen is anders. Dus gaan we op onderzoek uit, omdat ik er van uit ga dat iedereen, en jij dus ook, ergens diep van binnen, bewust of onbewust, de oplossing heeft. Kortom, wanneer jij je rot voelt en het gevoel hebt, dat je hier niet zelf uit kunt komen, en daarbij hulp kunt gebruiken van een ‘neutraal’ iemand. Belangrijk is het om te weten, dat je niets van mij moet. Ik probeer je slechts op weg te coachen, zodat je straks weer prima zelfstandig verder kunt.
Hiervoor krijg je de tijd en ruimte die je nodig hebt. Omdat je ouders tot je 18e verantwoordelijk zijn voor jou, heb ik ook gesprekken met hen. Wat ik met hen bespreek, overleg ik altijd eerst met jou, omdat datgene wat jij met mij bespreekt vertrouwelijk is en ik dat niet zomaar aan anderen mag vertellen. De gesprekken met je ouders hebben altijd als doel om jou verder te helpen en om jouw ouders te helpen jou nog beter te kunnen ondersteunen wanneer dat nodig is.
Wanneer therapie?
- Wanneer je het moeilijk vindt om vrienden te maken of te houden
- Wanneer je het lastig vindt om je schoolzaken goed te plannen
- Wanneer je iets hebt meegemaakt, zoals een scheiding of sterfgeval
- Als je je snel bang/boos/verdrietig/eenzaam/onzeker/down voelt
- Wanneer je gepest wordt of bent
- Wanneer je erg op ziet tegen toetsen of presentaties
- Wanneer je het lastig vindt om fouten te maken
- Als je steeds ruzie hebt
- Als je vragen hebt over het leven
- Als je problemen hebt met slapen, eten, nagelbijten, e.d.